Kocaayak/Yeti

29.09.2010 15:43

Kocaayak veya Yeti, bazılarının Himalayalar'da yaşadığına inandığı, primat-benzeri, büyük bir yaratıktır. Her ne kadar varlığına inananlar mevcut olsa da bilim adamlarının çoğu, yetinin var olduğu ihtimalinin eldeki verilere göre çok zayıf olduğunu ve bu nedenle onun efsanevi bir yaratık olduğu fikrindedir. Batı'da ona verilen isim, yeti, Tibetçe yeh-teh lafından gelmektedir ki bunun anlamı "küçük insan-benzeri hayvan"dır.

Ormanda yaşayan yarı insan yarı hayvan yaratıklara halk masallarında çok hep rastlanmaktadır Yüzyıllar boyunca bu yaratıkların kadim zamanlarda yaşadıkları düşünülmüştür. Bazılarıda bu yaratıkların tamamen hayal ürünü olduğunu iddia etmişlerdir.

Kocaayak adı bu dev yaratıkların bıraktıkları ayakizleri nedeniyle takılmıştır. Çoğunlukla izler beş parmaklıdır. Fakat 2,3,4 ve 6 parmaklı izler de görülmüştür.İnsan ayağına benzemektedir fakat insan ayağından çok büyüktür.Yüzlerce tanığın verdiği ifadelerden boylarının 1,80 ile 2,10 metre olduğu anlaşılmaktadır.




 

OLASILIKLAR

* İnsan hayvan karışımı yaratıkların bir kısmı yalan olabilir eğlenmek veya turistik amaçlarla çıkarılmış söylentilerdir
* İnsanların zor ve aldatıcı koşullar altında normal hayvanları tanımayarak yanlış izlenimlere kapılmaları
* Gözlem yapan insanların hayal görmeleri
* Yaratıkların dev bir maymun türüne ait olmaları veya tarih öncesinde yaşadığı düşünülen insan maymun arası canlıların günümüze kadar gelmiş torunları.
* Geçmişte yeryüzüne gelmiş olabilecek uzaylıların torunları olabilir.
* Pleistosen çağında yaşadıktan sonra yokolmuş (MÖ 100,000–35,000)Nean Derthal insanların Homo sapiens'in hafızasına kazınmış folklorik mirası olabilirler.
Geri

Sitede ara

© 2010 Tüm hakları saklıdır. Mert Akça - Adana