Dinazorların Nesli Neden Tükendi?

16.10.2010 16:02



Amerikalı bilim adamları, 65 milyon yıl önce büyük bir göktaşının Dünya’ya çarpması sonucu nesli tükendiği sanılan dinozorlarla ilgili bilinen teorilerin aksine ilginç bir iddia ortaya attı. Buna göre çarpışmadan hemen sonra Dünya’nın atmosferi o kadar sıcaklaştı ki tüm dinozorlar birkaç saat içinde öldü. Wired News’ün haberine göre Colorada Üniversitesi’deki bilim adamlarının ulaştığı sonuçlar, dinozorların neslinin Meksika yakınlarındaki çarpışmanın ardından zaman içerisinde tükendiği yönündeki yaygın inanışla çelişiyor. Bu teoriye göre çarpışma etkisiyle atmosfere yayılan tozlar güneşi engelleyerek dünyayı soğuk ve karanlık bir kışa sürükledi. Zorlu yaşam koşulları da dinozorların neslinin tükenmesine yol açtı.

BİR KAÇ SAAT İÇİNDE YAŞAM SONA ERDİ

Yeni teori böyle bir ‘nükleer kış’ etkilerini tamamen göz ardı etmiyor, ancak çarpışmanın ardından geçen birkaç saatin dinozorların sonunun gelmesinde en büyük paya sahip olduğunu savunuyor. Araştırmayı gerçekleştiren ekibin lideri Doug Robertson, “Nükleer kış etkisinin önemli olduğunu düşünüyoruz, ancak çarpışmanın etkisiyle ortaya çıkan sıcaklık dinozorlarla birlikte dünya üzerindeki bir çok canlıyı anında öldürdü” dedi.

DÜNYA DEV BİR FIRINA DÖNDÜ

Ekibin hesaplarına göre, çarpışmayla birlikte açığa çıkan enerji 100 milyon ****ton TNT’ye denk geliyor. Darbenin etkisiyle ortaya çıkan toz ve yığınlar göğe yükselirken bunların bir kısmı atmosferde bile yanmayı sürdürdü. Açığa çıkan bu yoğun enerji dünyayı dev bir fırına çevirdi. Araştırmacılara göre çarpışma sırasında denizde ya da yeraltında olmayan tüm organizmalar birkaç dakika ya da saat içinde öldü. Araştırmanın diğer jeologlar tarafından da onaylanması durumunda, çarpışmadan sonra dinozorların ölmesine rağmen neden bazı organizmaların hayatta kalmayı başardığı konusunda ipuçları vermesi bekleniyor. Robertson hayatta kalan organizmalar arasında timsah, kaplumbağa hatta kuşların bulunduğuna da dikkat çekti.
Geri

Sitede ara

© 2010 Tüm hakları saklıdır. Mert Akça - Adana