Kızıl Deniz Nasıl Yarıldı?

29.09.2010 21:46

Hz. Musa'nın mucizesi gerçek bir doğa olayı olabilir. Bilgisayar simülasyonu, güçlü rüzgaların gece boyunca esip suyu ikiye ayırabileceğini gösteriyor.

Tevrat’ta anlatılan Kızıl Deniz’in yarılması mucizesinin ‘gerçek’ olabileceği öne sürüldü. Yeni geliştirilen bir bilgisayar simülasyonuna göre denizin kıyı kesiminde esen şiddetli rüzgarlar denizi iterek kısa süre bir geçiş yolu açmış olabilir.

ABD’li bilişim uzmanlarıyla bilimcilerin geliştirdiği, fizik kanunlarıyla coğrafi özellikleri veri olarak kullanan simülasyonda (benzetim), karadan deniz yönüne uzun süre esen çok şiddetli rüzgarların suyu denize doğru bir miktar itebileceği ve denizin altındaki kara yükseltilerinin böylece ortaya çıkabileceği gösteriliyor.

Simülasyon açıklamasında, denizin dibindeki eski bir nehir yatağının çukurunun rüzgarla itilen suyun birikmesini kolaylaştırmış olabileceği öne sürülüyor. Nehir yatağına itilen suyun çekildiği yükseltide de çamurlu ama yürünebilir bir patikanın su yüzüne çıkabileceği belirtiliyor.

Araştırma ekibinin lideri, ABD Atmosferik Araştırmalar Ulusal Merkezi uzmanlarından Carl Drews, mucize olarak anlatılan olayın sıvı mekaniğiyle açıklanabileceğini, gece boyunca tek yönde esen güçlü rüzgarların suyu yüzeyden yavaş yavaş iterek dipteki yükseltileri ortaya çıkarabileceğini belirtti.

Üç büyük semavi dinin kitaplarında bahsi geçen mucize, Hz. Musa liderliğindeki İsrailoğulları kavmi onları yok etmek üzere takip eden Firavun askerlerinden kaçarken meydana geliyor. Mesele göre Kızıl Deniz kıyısına gelen ve kaçacak yerleri olmayan kavmin önündeki denizin suları ikiye ayrılarak geçiş yolu açıyor. Kavim gece boyunca buradan karşı kıyıya geçiyor. Sabah onları aynı yoldan izleyen Firavun ordusu ise, kapanan suların altında yok oluyor.

 

bilim.org

Geri

Sitede ara

© 2010 Tüm hakları saklıdır. Mert Akça - Adana